lördag 30 maj 2009

Innanför dörren

Jag är i Lund.

Surrealistiskt och melankoliskt sitter jag i soffan. Äter lite av maten till ikväll. Packar upp lite sporadiskt och bara ser mig omkring.

Vad gör jag här?
Varför åkte jag ifrån Malaysia?

Jag antar att jag får fundera på dessa saker imorgon istället. Nu är det snart dags för fest.

fredag 29 maj 2009

Pa Singapore flygplats

Nu bar det av hemmat. inga svenska tecken i det har inlagget som ni kankse marker.

Idag har jag varit pa the Raffles hotel. Det var helt magiskt. Jag kunde inte fa nagon afternoon tea, for det serverades for sent for mig. Men jag fick en singapore sling och maten pa doc chengs var helt underbar. Jag skulle kunna saga hur mycket som helst om detta, men jag behover handla upp mina sista singaporedollars och ga genom gaten snart.

Ha det underbart alla mina vanner.

torsdag 28 maj 2009

En tidig morgon i Singapore

Hej!

Oj vad jag saknar Tioman. Oj Oj Oj!
Men nu är det över och jag måste se framåt. Igår var det ett tårdrypande hej då och därefter en lång och kraftigt försenad transport till Singapore. Jag anlände 8 på kvällen, utan att ha ätit något sen frukost. Då tar jag mig till nattsafarin. Halv tolv var jag klar med den och nu var jag RIKTIGT hungrig, men hade slut på pengar. Kunde PRECIS ta mig tillbaka till mitt hostel (Rucksack inn är det bästa jag någonsin har varit på.) och överförde lite pengar. När jag kom ut igen hade det mesta stängt men jag hittade en restaurangBoat Quey där jag åt den bästa curryn jag någonsin har varit med om.

Fantastiskt trött däckar jag i min säng runt 02:30. Dock är jag ganska klarvaken vid 7-tiden och äter frukost. Idag ska jag se mig om i Singapore och vid 6-tiden ikväll lyfter det första planet och transporten tillbaka till Sverige inleds.

Jag vet inte hur jag ska avrunda det här inlägget. En "gå därifrån" bild måste vara det ultimata.

Vi ses och hörs om några dagar.

// Martin

tisdag 26 maj 2009

Oj vad det var länge sen jag skrev ett inlägg på bloggen!

Och nu ska jag försöka göra det trotts att jag har tittat väldigt djupt i whiskeyglaset idag och myror promenerar över min skärm här i bäckmörkret. I detta inlägget måste ni mer än vanligt acceptera stav- och grammatiska fel.

När jag skrev sist var det dagen innan vi skulle till Mukut. Mukut var UNDERBART. Så lugnt så. Helt tyst. Bortkopplat från resten av världen och överallt fanns det solljummen mango att äta. Mukut ligger också vid foten av "twin peaks". De två topparna som har skapat mytologin kring Tioman.
En bild på dessa med delar av Mukut framför.



Mukut var en liten by. ca hundra invånare och ganska konservativt muslim. Här var det inte tal om att ens pojkar kunde gå utan tshirt.

Vi hann med två dyk under vår tid vid Mukut.

Innan vi gav oss av inleddes rescuekursen. Allt har gått bra och det är en ganska bra kurs. Man lär sig en hel del får jag säga. Typiskt PADIg dock.

Naturligtvis har jag hunnit med att upptäcka fler fiskar. Bland annat map puffer och finelined surgeon. Map puffern var lite rolig eftersom jag tog bild av en första veckan men då felientifierade den som en star puffer istället. Felet rättat :-)

Anledningen till att jag inte har kunnat skriva nått blogginlägg har varit att jag har varit fullt upptagen med att identifiera fiskar, sortera bilder på fiskar, logga dyk samt rescuekursen.

Detta kan vara mitt sista inlägg som jag skriver på Tioman. Imorgon är den sista hela dagen jag spenderar här. På torsdag bär det av emot Singapore där jag ska spendera en dag innan min ca 27 timmars transport till Lund inleds.

Jag tänker avsluta med en bild tagen på mig på dykbåten. Jag och Anika snackar och Thom visar sin bringa i bakgrunden.


Dykning har varit mitt liv de senaste veckorna, det känns konstigt att komma hem. Men jag tror på något sät att jag är klar med det här. Jag pratade med Stella, som driver swiss som vi bor på, och jag konstaterade att det här var mitt normala liv nu. Och när ens semester har hunnit bli normalt så är det nog dags att avsluta den.

Klockan är snart tre på natten och jag borde nog verkligen sova nu.
Jag hoppas vi ses på min 31årsfest. Svara snarast. Helst via facebook eller mail om du tänker komma :-)

Kram. Jag skriver kanske något när jag är i Singapore, annars hörs vi av när jag är hemma igen.

Kram!

torsdag 21 maj 2009

Rescuekursen inledd

Hejsan!

Idag har vi inlett rescuekursen. I vattnet i skyfall har jag både spelat panikslagen och räddat en spelat panikslagen dykare. Vädret gjorde det minst sagt stämningsfullt. Innan detta hade vi varit på ett undersökningsdyk. Då hade det återigen varit dags för mig att upptäcka en ny fiskart. Onespot Rabbitfish.


Igår hände det ett par saker. Bland annat var det dags för mig att ge mig ut på en fisketur. Jag fick en fisk. En Honeycomb grouper. Jag var först med att få fisk i båten. Däremot var jag ensam om att bara få en. Anika fick en jack, en monogrammed monocle breem och en emperor av någon sort.

Igår började även paniken komma: Det är nu exakt en vecka tills expeditionen är över. Hur ska jag klara mig i den "vanliga" världen efter det här?. Är detta ett liv jag hade kunnat tänka mig annars? Jag tog en blid på Katie igår.


Hon driver Blueventures Malaysia. När jag ser den bilden så känns det inte som ett svårt liv att ha på något sätt :-) Men det är säkert mycket svårt bakom kulisserna som jag inte ser.

Igår fick de ÄNTLIGEN för sig att publicera mitt inlägg på blueventures blog. Det går att läsa här: http://blog.blueventures.org/

Imorgon ska vi iväg till Mukut, som ligger på den södra sidan av Tioman. Där ska vi genomföra ett par dyk, utbilda i skolan, bo hos ett par familjer (vi är ändå 10 stycken sammanlagt) och säkert hinna med mycket spännande som jag inte kan ana ännu.

Tills vi läses nästa gång. Ha det helt underbart!

söndag 17 maj 2009

(Denna rubrik har avsiktligen lämnats tom)

Hej!

Nej jag kunde inte komma på någon bra eller rolig rubrik. Jag orkade inte försöka så länge heller.

Igår var det alltså dags för oss att först plocka upp crown of thorns och därefter lära skolbarn saker om återvinning, sopor och vad man kan och bör göra.


Förmiddagen den dagen hade vi plockat crown of thorns. Vi hittade 24 stycken.

Dagen efter var det återigen crown of thorns på agendan. Vi åkte till two islands. På det första dyket hittades 60 och på det andra 11. Vi hade med andra ord hittat 95. Det viktiga med detta är att vi därmed slog en annan dykskolan och vann ett vad om en flaska whiskey. De hade hittat 67. Man ska då veta att vi kom 4 sammanlagt på ön. De som hade hittat flest hade hittat över 450 och tvåan över 250. Allt som allt hade det under två dagar plockats upp över 1200 stycken.

Mellan dyken stannade vi till på en ö och pausade. Vi hade varit på den innan och då noterat att det var väldigt stora ödlor på den och att de inte var så skygga som dem vi har nära oss på swiss cottages. Därför hade jag tagit med min kamera så att jag kunde ta lite bilder på dem.


Det har varit en ganska jobbig helg. Jobbig i bemärkelsen att jag är väldigt trött, inte att den inte har varit rolig. Imorgon börjar vardagen igen. upp, frukost, två dyk med undersökningar, lunch, dokumentera dagens dyk, kanske en föreläsning, möte, kvällsmat, bloggskrivande och sen sängdags. I runda slängar iallafall.

Nej, nu är det dags att nanna. Klockan är strax efter 11 och jag är trött som bara den.Kram

fredag 15 maj 2009

Nya arter

Hej på er igen!

När man utbildar 8 personer i fiskarter, familjer och liknande och tar dem till koralrev som inte är jätteexploaterade så kommer nya arter att hittas. Inte nya arter i bemärkelsen "aldrig påträffade någonstans någonsin förr" utan snarare "inte påträffade runt Tioman eller i närheten av Tioman". Jag har hittat två-tre stycken redan. Man måste naturligtvis ha bevis för sina påståenden om nya arter, så därför har man med sig en undervattenskamera. Idag var det dags igen!



Detta är en Bignose unicornfish. Det är än så länge den enda unicornfish som är sedd på Tioman. Åtminstone dokumenterat.Upptäckt av mig :-)

Dyket var underbart. Sikten idag var helt makalös. Över 20 meter lätt
Dagens andra dyk var ett undersökningsdyk för mig. Inget jättespännande.

Imorgon hade det normalt sett varit en ledig dag, men så kommer det inte att vara. Istället ska vi först plocka upp Crown of thorns. Kommer ni ihåg filmen vi gjorde för ett par veckor sen om ur man skulle plocka upp dem? Det är till eventet imorgon. Så vi kommer först att plocka upp sådana på förmiddagen och på eftermiddagen kommer vi att städa stränderna med skolbarn. Plocka plastflaskor och liknande.

Tills nästa gång vi läses/skrives. Hoppas ni har det underbart hemma i Sverige!

tisdag 12 maj 2009

Fyra dagar i Juara

Hej på er igen!

*tar ett djupt andetag*

Hur ska jag sammanfatta det här? Jag har så många erfarenheter att skriva av mig.

Första dagen korsade vi ön på en mycket väl underhållen djungelstig. Vi visste inte då att den var väl underhållen. Det var något vi skulle inse ett par dagar senare. Sammanlagd "promenadtid" i djungeln var ca 3 timmar. Redan efter detta var många trötta och detta var inte ens uppvärmningen. Vi kom fram till Juara, tog en dusch, bytte till rena kläder (jag gjorde det iallafall) och åt lite god mat till följande utsikt.



Den natten var det tydligen ett enormt kraftigt åskväder och bara en person kunde sova. Eftersom jag skriver "tydligen ett enormt kraftigt åskväder" så har ni säkert förstått att den personen som sov var jag. Jag lär ha satt mig upp i sängen under det värsta nedslaget och sagt "what was that" och sen lagt mig ner och somnat igen. Så vi kan nu konstatera att jag inte bara tänker i engelska längre, jag drömmer och talar i sömnen i det med. Tydligen så har jag de senaste dagarna plockat upp ett annat typiskt brittiskt talspråksbruk. Användningen av ordet f**k har gått ifrån noll till var och varannan mening. Detta är en utveckling jag måste stävja.

Iallafall; Dagen efter dök vår guider upp och "promenaden" till den lilla bergstoppen Gunung Kanjangynka 1038 meter påbörjades. Jag kan idag konstatera att fågelvägen dit var ca 6 kilometer. Jag skulle inte vara ett dugg förvånad om vi gick närmare 3 mil. Efter 6 timmars "promenad" bland blodiglar och tusenfotingar, ormar



och skorpioner



nådde vi vårt nattläger. Moralen var i botten och det var i stort sett bara jag och en person till som öppet sa att vi ville fortsätta mot toppen dagen efter. När vi väl hade fått i oss mat och vi insåg att vi inte hade möjligheten att vända tillbaka samma dag så bättrades det hela och vi hade en ganska trevlig kväll i djungeln. Guiderna tände små eldar för att jaga bort myggen, som inte vara något stort problem, framförallt inte om man jämför emot blodiglarna. Röken steg upp genom lövverket och fångades i de få solstrålarna som nådde marken. Jens, om du läser detta, kommentera är du snäll :-) Jag är ganska nöjd med denna bild.


Vi fick två mål mat i lägret den dagen och vid det andra fick vi höra lite intressant information. Normallt sett gör de denna djungelpromenad över tre dagar. Vi skulle göra den över två. Under det att vi åt varsitt halvt paket med nudlar insåg vi vad morgondagen skulle bjuda på.

1) Efter en natt utan någon vidare sömn skulle vi i 30 graders värme under 3,5 timmar (Vilket blev 4,5. Vi bröt schemat på första punkten) gå upp ca 500 meter.
2) titta på utsikten i 20 minuter. Så här "glad" såg jag ut på toppen.



3) Gå ner till nattlägret igen för att sammanstråla med de två som inte hade orkat ta sig dit. Vi pratar om en personlig tränare och en 20årig rugbyspelare, bara för att ge er lite perspektiv på hur jobbigt det här var. Det fick ta max en och en halv timme och tog ganska exakt det, men vi var ju fortfarande efter i schemat. Anledningen till att vi hade ett schema och hade bråttom är att man vi inte vara fast i djungeln utan att ha satt upp ett läger när det blir mörkt.

4) Äta lunch och riva lägret. 45 minuter senare var det klart.

5) Sen påbörjades "promenaden" tillbaka till Juara Den hade tagit oss 6 timmar den första dagen och den tog oss 5 ner. Det gick i ett rasande tempo men var mycket enklare ner. Dels så hade iallafall jag slutat bry mig om blodiglarna. och dels så blev man inte lika trött av att gå neråt. Man föll och rev sig oftare på taggiga växter, men annars var de bra.

11 timmars "promenad" (med 7 kilo på ryggen) efter att vi hade startat från vårt nattlägret den morgon var vi åter framme i Juara. Vi inkvarterade oss på ett annat ställe. Ett surfarhak som hade väldigt sjaskiga rum, men de gemensamma utrymmena och personalen var helt underbara.


Dagen efter gjorde vi två dyk. Inget jättespännande att berätta om dem. Vi såg nog ca 10 miljoner kronor av värde i form av ett antal Humphead parrotfish. Jag tänker inte skriva exakt var för då lär de fiskas upp.

Jamie hade sovit på stranden den natten och sett soluppgången över havet, så jag och Thom, som jag delade rum med, såg till att gå upp kvart i sju för att kunna se den morgonen efter. Ja, det är jag i förgrunden.



Efter två dyk de dagen tog vi vår dykbåt och åkte hem. Resan tog ca 2 timmar men till sist var vi framme i Tekek. Då var hemlängtan stark hos oss alla. Vi längtade hem till Swiss cottages i Tekek.

Nu har jag skrivit två blogginlägg. Detta samt ett som nog publiceras om en dag eller två på http://blog.blueventures.org/

En sista sak. Temat för min fest den 30:e är Zombie. Anledningen är att jag ska kunna smälta in i omgivningen :-)

Ja, det var allt för denna gång. Jag ska försöka att skriva dagligen eller iallafall varannan dag.

Kram

Vid liv

Hej igen!

Detta är ett kort kort inlägg. Jag är tillbaka i Tekek och mår bra. Jag är väldigt trött men många erfarenheter rikare. Jag har ett par hundra foton att hantera så ni får vackert vänta på dem.

torsdag 7 maj 2009

Nu blir det paus

Idag har jag klarat de två första proven som krävs för att bli en rescue diver. Det är egentligen frågan om en helt generisk hjärtlung och första hjälpen utbildning.

Imorgon ska vi ha ett dyk här, sen ska vi ta och trekka över ön till Juara, som är på den östra sidan av ön, där båten möter upp oss med vår dykutrustning. Sen ska vi dyka och bo i tält där i ett par dagar. Detta betyder förstårs att jag inte kommer att kunna skriva inlägg på ett par dagar. Jag är inte helt säker på vilken dag vi kommer till baka till "hemma" igen, men jag vet att vi ska vara här på tisdag iallafall. På onsdag kommer Matt, som är den instruktör som vi har mest kontakt med att lämna oss och åka till KL. Jag är inte helt klar på vem som kommmer att fortsätta rescuekursen med oss.

Idag får ni ingen bild. Jag har inte haft kameran framme på ett par dagar nu och det borde reflekteras på bloggen. Tycker ni att detta är illa får ni väl klaga :-)

Nu tror jag att jag ska ta en nattdusch och krypa till kojs. Idag har varit en väldigt varm dag. Jag har nog varit genomsvett hela dagen igenom.

Kram och ha det bra. Läses om ett par dagar.

onsdag 6 maj 2009

Nattbio

Hej!

Eftersom mina rumskompisar redan sover blir detta ett kort inlägg. Dagens bästa händelse är att vi precis nyss har sett filmen slumdog millionaire på ett uppspänt lakan på stranden. Jättebra film i underbar miljö. På min promenad tillbaka undrade jag: Hur kommer det att kännas när jag inte har det så här dagligen. När man jobbar i det gråa lund i november igen? Jag kommer nog att få abstinens av det här livet. Jag undrar om Richard, som sover i sängen brevid, tänker rätt när han bestämmer sig för att stanna en period till för att bli divemaster. Nåja, det är iallafall inte ett alternativ för mig. Jag kommer hem den 30:e maj och därmed basta, men det får en att fundera. Kommer jag att hitta nått liknande projekt? Kommer jag att vilja starta nått liknande projekt eller är det bara den ljumna ölen som talar nu?

Sådana frågor får vi inget svar på.

Och för er som kände igen citatet ovan, klappar er själva på axeln.
Idag har inte kameran varit framme, så jag ska nog låta er titta på något helt annat.

Detta är ifrån bussen tillbaka ifrån Minsk world i Shenzen. Jag åkte över dit en dag när jag var i Hongkong i början av min resa.



Tills jag skriver nästa gång. Ha det underbart.

oooo... och det höll jag på att glömma. Al Jazeerafilmen finns nu tillgänglig här http://www.youtube.com/watch?v=nlKQ-2rvLUg

Jag syns sittandes i båten i början av filmen samt under bråkdelen av en sekund precis i slutet av filmen :-)

Ha det bra

tisdag 5 maj 2009

Dagens strapatser

Hej på er!

Idag har jag hunnit med två dyk. Det första började dåligt. Riktigt dåligt. Jag vill inte skrämma upp er, framför allt inte er som inte dyker som inte kommer att förstå beskrivningen, men ni som dyker har kanske varit med om nått liknande. Allt är bra med mig och så. No worries. Här kommer en beskrivning av vad som hände för dykare iallafall.

Vi skulle gå ner längs en förtöjningslina till ~30 meter och jag bara märker att jag andas väldigt mycket. På gränsen till att jag hyperventilerar. Sikten är under en meter och det är bara allmänt otrevligt. Vi var det första gänget som gick ner och när jag istortsett är nere så bestämmer jag mig för "Nej, jag gör inte det här". Jag tar tag i linan och stannar upp, tänker och lugnar ner mig. Min plan är helt enkelt att låta divemastern i nästa gäng på väg ner gå upp med mig. Men efter att ha hållt i linan, lungnat ner mig och tänkt, så är det bättre och jag går ner de två återstånde metrarna så att jag nått botten. Vid detta laget har jag andats upp ca 50 bar på ca 5 minuter.

Efter denna dramatiska inledning så lugnar sig dyket betänkligt, även om jag skakar lite lätt när jag försöker ta kort på en stonefish, som för övrigt är väldens giftigaste fisk :-) .

Dyket blir av naturliga skäl väldigt kort. 1) jag får ganska snabbt slut på luft och 2) man kan inte vara så länge på 30 meter.

Dyk två var desto roligare. Det var dags för mitt fisktest. Jag sjunker som en sten ner till 5 meter. Perfekt "flytkontroll" genom hela dyket och har två halva fel på testet. Vi skulle få 30 frågor men hann bara med 26. På 30 frågor får man max ha 5 fel. Av de 26 jag fick hade jag två halva fel. Bland sakerna vi såg på dyket fanns en stor barracuda och en pytteliten napoleonfisk/humphead wrasse. När jag säger liten här, så ska det säga att den alltså va ca 30-40 cm. De kan bli över två meter långa.

På eftermiddagen inleddes emergancy first response-kursen. Inget spännade att berätta ifrån den dock. Den ska fortsätta imorgon.

Annars vet jag inte riktigt vad jag ska berätta. Jag borde inte sitta här och skriva till er nu utan istället vara lite social med mina medvolontärer. Innan jag lämnar er så ska jag dock titta i mitt fotoarkiv och se om det finns något jag kan bjuda på idag.

Samma dag som jag var ute och geocachade så sprang jag på ett gäng med apor. Jag tror de är makaker. Jag hade inte stativet med mig, så det fick blir lite hafsigt tagna bilder. Här kommer en av de bättre dock.



Imorgon ska vi få lite inledande träning i hur vi ska göra undersökningarna under vatten.

Nej, nu ska jag försvinna ut i den Tiomanska natten. Troligen mot någon öl och lite kortspel nere vid stranden. Tills nästa gång. Kram!

NATTUPDATE: Jag tog mig en tur ner till stranden med kamera och stativ för att fotografera kvällens storm. Den här blixten nästan bländade mig helt.

måndag 4 maj 2009

En ny vecka

Om en månad är min semester över. Om en månad är jag tillbaka i Sverige och jobbar som vanligt. När jag tänker på det så, så får jag nästan lite bråttom. Jag har ännu inte lärt mig hur jag ska göra undersökningarna, tagit rescue-kursen eller hunnit bli särdeles solbränd.

Men det är ju faktiskt semester, och då ska man inte bli stressad och tro mig; jag är inte stressad på något sätt.

Igår inleddes en ny dykvecka. Jag hade mitt test på koraler och liknande. 27 av 30 vilket är godkänt. Jag såg min första Titan triggerfish. För er som inte vet så är det en av de fiskarter som kan tänka sig att attakera dykare. Nästan varje dyk blir man attakerad av Damsels, men efterssom de är max 10 cm stora är det ganska sött. En Titan triggerfish på 50 cm eller större har man anledning att vara rädd för. Idag var den dock snäll och vi höll oss på ett behörig avstånd.

Idag var det återigen dykdags. Vi tog oss en bit ut till två vanliga dykplatser. Vi var där på nolltid för vi hade återigen en ny dykbåt. Den gjorde, och jag skojar inte, 55 knop. På det första dyket såg jag inget fantastiskt. Det andra däremot bjöd på Razorfish, mera Titan och även en halfmoon trigger. Mot slutet av dyket dök tre stora Humphead Parrotfish upp. Häftigt!

Bilddags! Vad ska ni få se? hmm....Vi hade återigen ormbesök idag. Mitt emellan dyken när vi sitter och slappar dyker den här gynnaren upp. Som vanligt skriker folk åt mig att jag ska springa iväg och hämta kameran.

Notera att man ser havet och stranden i ormens öga :-)

Idag får ni mer än en bild. Idag bjuder jag även på en film. Vi har gjort en instruktionsfilm för hur man ska hantera Crown of thorns, som är en sorts sjöstjärna som finns i mängder och som äter upp korallen.
Ni kan se den här:

http://www.youtube.com/watch?v=XPboe-5D3OA

Jag skymtas två gånger lite snabbt i filmen. Jag är den enda av oss som har gula fenor.

Nej, nu ska jag sätta mig med min fisklista och en bok och plugga arter. Jag tror att jag får mitt fisktest imorgon och jag är inte ens i närheten av att klara av det än. Möjligen loggar jag dagens dyk innan dess. Ha det underbart!

UPDATE: Vi har nu fått länken till artiklen ifrån Al Jazheera http://english.aljazeera.net/focus/2009/05/2009539333349910.html
Tydligen ska filmen ifrån det hela komma upp om någon dag eller så.

lördag 2 maj 2009

Lediga dagen

Hej!

Lördagen är vår lediga dag och för en del av oss var det nog behövligt med en ledig dag efter gårdagens cocktailkväll. Alla skulle hitta på en drink som sedan skulle betygsättas. Jag körde på den klassiska idéen att hälla vodka i en vattenmelon. Sedan rörde jag runt inne i melonen och hällde ut innehållet i ett glas, hade i lite socker och lime. Jag kom på tredjeplats.
På min drink, som kallades "modka" i brist på fantasi, blev jag iallafall riktigt dragen.

Men som de flesta av er vet så blir jag inte bakis. Så dagen efter (idag alltså) vaknade jag och åt frukost och sen bar det av för att geocacha. För er som inte vet vad det är kan jag säga att det är som en modern form av global skattjakt. Jag hade koordinaterna till två cachar, men gav mig bara ut efter den närmaste. Jag hittade platsen för cachen, men inte någon cache. Jag misstänker att den har blivit stulen/bortplockad/nerspolad i havet eller liknande.

Imorgon ska jag ha mitt första test på vad jag har lärt mig. Det kommer att handla om koraller, alger och liknande. Jag kommer att få 30 frågor under vatten och måste svara rätt på 85%. Jag lovar att berätta hur det kommer att gå. Mina rumskamrater ska ha test på fiskarter istället. De verkar väldigt säkra på sina saker, så de kommer säkert att gå bra för dem. Jag hade inte klarat fiskarterna än, det kan jag lova.

Ikväll har vi haft lite filmkväll och sett Monthy python and the holy grail. Underhållande, fast jag har nog aldrig skrattat så lite som den här gången. Jag vet inte varför. Det kan vara så att stämningen inte var helt rätt kanske.

Och så var det bilddags. Och bara för att ni ska veta hur jag har det och vad jag måste lära mig, så följer här en bild med ett antal saker jag kan identifiera. (Klicka på bilden för att förstora den.)



Från vänster är det. 1) den man bara ser huvudet av kan jag inte identifiera på det kortet. Men den ser väldigt mycket ut som fisk 2) och 3) från vänster som är black-spot snappers. Sen så ser man bara huvudet av en checkerbord snapper. Därefter ser man en stor star puffer, som naturligtvis var det som jag försökte ta en bild på. Längst ut till höger ha en Two lined spinecheek smygit sig in. Rörandes Koraller så ser ni Staghorn på högersidan. Genom dem kan man skymta en diadema seaurchin (havsborre) och på den stora stenen tror jag att jag kan se lite turf algee, och corali encrusting algee samt kanske lite tunicates. Svårt att säga.

Kommentera gärna mina inlägg så blir det lättare att skriva fler inlägg. Antingen det eller sänd ett mail så att jag vet att det finns någon som läser vad jag skriver.

Imorgon blir det kanske inget inlägg här dock för då skriver jag nog på fältbloggen till blueventures istället. Den finns här: http://blog.blueventures.org/ för den intresserade

Nej, godvänner. Klockan är efter 11 här och jag ska upp och dyka borta på two islands imorgon, så jag måste nog ta och natta mig själv nu. Tills vi läses nästa gång. Kram och ta hand om varandra.

ooo och just det jag. Jag har idag bestämt mig för att ha en födelsedagsfest samma dag som jag kommer hem. Jag kommer hem lördagen den 30:e maj (runt 16-tiden) och jag fyller 31 den 31:e. Jag har rekryterat Linkan till att slava lite inför detta så känner ni er sugna på att assistera så hör av er till honom. Jag misstänker att jag mest kommer att vara en grönsak på festen då jag har varit i transport i ungefär 27 timmar när jag kommer fram till Lund, men det blir säkert kul ändå.